top of page
Zoeken
  • Harry Pape-Luijten en Marloes Luijten-Pape

Een bijzonder jaar


Sky over Rheden (foto: auteurs)

Enerveren kan je leren

Je zal ons niet horen zeggen dat ‘Een bijzonder jaar’ de meest enerverende titel is die we ooit aan een blogbijdrage hebben gegeven. Het is echter wel precies wat het is: 2020 is een werkelijk bizar jaar geworden en dat had natuurlijk niemand van ons van tevoren kunnen bedenken. Als je ons twaalf maanden geleden had gezegd dat we het gros van het komende jaar zouden videobellen, dan hadden we absoluut de wenkbrauwen opgetrokken. Even doorspoelen naar het einde van 2020 en het bellen met beeld is één van die dingen die zo vanzelfsprekend zijn geworden, dat je jezelf bijna niet meer voor kunt stellen hoe het eerder was. Het gezegde may you live in interesting times – wat echt niet bedoeld is als zegening – is op dit jaar dan ook zeker van toepassing.


Tel je zegeningen

Daarover gesproken is er, wat ons betreft, dit jaar ook genoeg gebeurd waar we wél dankbaar voor zijn. Ten eerste zijn we zelf nog steeds gezond, wat in een ‘normaal’ jaar al geen vanzelfsprekendheid is en nu al helemaal niet. En hoewel corona in onze vriendenkring niet helemaal afwezig was, mogen we blij zijn met hoe de vlag er op dit moment bij eenieder bijhangt. Daarnaast waren wij – ook al missen we het op verschillende locaties werken af en toe zeker wel – het al volledig gewend om samen thuis te werken en 24/7 bij elkaar te zijn. Voorts zijn we erin geslaagd om vier jaar regio-archeologie Stedendriehoek te bemachtigen, zijn we aan de slag gegaan met archeologische wandelroutes in het buitengebied van Epe, is de eerste hand gelegd aan een erfgoedrustpunt inclusief kunstwerk voor de provincie Gelderland en hebben we tal van andere projecten gedraaid over het gehele land. Tel daar geregelde wandelingen, yoga en goede gesprekken bij op en je komt uit op een behoorlijk aantal inzichten en verworvenheden waar we vol goede moed het nieuwe jaar mee ingaan.


Hijs de zeilen

Natuurlijk hadden we dit alles niet kunnen doen zonder alle mensen om ons heen, soms fysiek dichtbij, maar toch vooral digitaal op afstand. Vrienden, familie, opdrachtgevers, collega’s, de bezorger van onze biologische boodschappen, de kassier achter het spatscherm in de supermarkt, ga zo maar door. Als er één ding duidelijk zou moeten zijn geworden voor ons allemaal, dan is het wel dat we samen aan de lat staan om onszelf door moeilijke tijden heen te slaan. Onze hoop voor volgend jaar en alle jaren daarna is dat wij, alle mensen op deze kwetsbare planeet, beseffen dat verandering bij onszelf begint. Het is onmogelijk om de storm op te leggen hoe deze moet razen, maar we kunnen wel de zeilen op tijd bijzetten en de wind vangen die we nodig hebben om vooruit te komen. En als we daarbij lessen uit het verleden kunnen gebruiken om de toekomst beter te lijf te kunnen, laten we dat dan vooral doen.


Met die overwegingen willen wij jullie dan ook gezegende kerstdagen wensen en een heel gelukkig nieuwjaar. Tot in 2021!

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Opmerkingen


bottom of page