top of page
Zoeken
  • Marloes Luijten-Pape en Harry Pape-Luijten

Een heel gelukkig ’19!


Inleiding

Welkom allemaal, bij de allereerste blogbijdrage van 2019! Wij hopen dat jullie fijne kerstdagen hebben gehad, alsook een goed oud & nieuw. Natuurlijk is iedereen met goede voornemens het nieuwe jaar ingegaan, ook wij. Of we er met zijn allen in slagen om ons daar aan te houden? We gaan het zien… Aan een ieders goede bedoelingen zal het in elk geval niet liggen, daar zijn wij zeker van!

Back to the future

Om 2019 in te luiden leek het ons leuk om eens een terugblik te doen; wat gebeurde er het afgelopen millennium, elke keer in het jaar ’19? Uiteraard werd er, zeker als je verder teruggaat, een hoop uitgevochten en veroverd. Gelukkig werd er ook vrede gesloten, al was het soms tijdelijk of met verstrekkende gevolgen voor de toekomst. Daarnaast zijn er een paar mooie inkijkjes in de wereld van vroeger, die goed laten zien wat er in een luttele duizend jaar allemaal kan plaatsvinden. Reizen jullie met ons mee?

1019: Aldhun van Durham overlijdt in dit jaar: hij is de laatste bisschop van Lindisfarne, een beroemd getijdeneiland in het noordoosten van Engeland waar de Vikingen in 793 de abdij verwoesten en daarmee ’hun’ tijdperk inluiden.

1119: het jaar dat Enschede voor het eerst in bronnen vermeld wordt, als Anneschethe (‘An die Schede’, oftewel ‘aan de grens’).

1219: de Sint-Marcellusvloed slaat dit jaar als vierde stormvloed in 50 jaar tijd toe in Nederland: de dijken die ditmaal doorbreken zijn de laatste druppel en leiden tot het ontstaan van twee binnenzeeën, de Zuiderzee en de Waddenzee.

1319: Magnus Eriksson erft de Noorse koningskroon van zijn grootvader. Hij is dan drie jaar oud.

1419: Jacoba en Jan VI van Beieren ondertekenen de Zoen van Woudrichem, in een poging de Hoekse en Kabeljauwse Twisten te beëindigen. Lang duurt de vrede niet, maar in de latere Zoen van Delft komt toch de uiteindelijke verzoening tot stand.

1519: Karel V wordt in dit jaar keizer van het Heilige Roomse Rijk. Zijn heerschappij markeert de overgang van de Middeleeuwen naar de Nieuwe Tijd.

1619: staatsman Johan van Oldenbarnevelt wordt na veroordeling voor hoogverraad in Den Haag onthoofd, op last van de Staten-Generaal. Hij heeft altijd beweerd onschuldig te zijn.

1719: Daniel Defoe brengt in dit jaar zijn befaamde roman Robinson Crusoe uit. Of, zoals de iets langere titel volledig luidt: The Life and Strange Surprising Adventures of Robinson Crusoe of York, Mariner: who lived Eight and Twenty Years, all alone in an uninhabited Island on the coast of America, near the Mouth of the Great River of Oroonoque; Having been cast on Shore by Shipwreck, wherein all the Men perished but himself. With An Account how he was at last as strangely deliver'd by Pirates. Written by Himself.

1819: artillerieofficier Charles Barbier ontwikkelt in dit jaar het ‘nachtschrijven’ voor het uitwisselen van militaire berichten in het donker. Later wordt dit reliëfschrift door Louis Braille geperfectioneerd, tot het brailleschrift voor blinden en slechtzienden.

1919: Duitsland ondertekent het Verdrag van Versailles, waarmee de Eerste Wereldoorlog officieel wordt beëindigd. De enorme herstelbetalingen die Duitsland moet doen dragen in grote mate bij aan het uiteindelijke uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

2019: Rubicon Erfgoed verovert dit jaar de wereld, samen met jullie, met veel humor en liefde.

Een verse start

Zoals jullie kunnen zien belooft het een mooi jaar te worden, met hopelijk minder omwentelingen en spanningen als in de duizend jaren ervoor. Wat ons betreft zijn we allemaal wel toe aan een beetje stabiliteit en een stevige fundering voor nieuwe plannen. Wij wensen jullie een heel goed 2019!

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page