top of page
Zoeken
 • Marloes Luijten-Pape

18e-eeuwse cakejes, een recept


Sinds kort heb ik weer een mooi nieuw historisch kookboek toegevoegd aan onze collectie. Het gaat om een kookboek van Christianne Muusers en is getiteld Het verleden op je bord. Vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek. Het boek staat vol met vertaalde en (door aanpassingen) maakbare gerechten uit verschillende perioden. Het boek is mooi vormgegeven en naast de recepten zijn er ook wat wetenswaardigheden over koken en eten opgenomen. Een aanrader voor de liefhebber!

Al kun je in een kookboek heerlijk lezen, wegdromen en bladeren, het wordt toch vooral leuk als de mouwen worden opgestroopt en de handen aan het werk gezet worden om de verschillende ingrediënten te transformeren in een feestje om op te eten. Over feestjes gesproken… de aanleiding voor het bakken van deze cakejes was de verjaardag van een goede vriend van ons. We gingen op bezoek en ik wilde niet met lege handen aankomen, dus er moest gebakken worden!

Met een paar kleine aanpassingen, maakte ik het recept van de Gâteau de Savoie: cakejes uit de Savoie, historisch gezien een Frans-Italiaanse landstreek. Deze 18e-eeuwse gebakjes zijn vrij stevig (ze hoeven niet te rijzen) en hebben een unieke smaak door de toevoeging van oranjebloesemwater. Oranjebloesemwater is een geurig water dat gedestilleerd is uit sinaasappelbloesem. Van oudsher werd de bloesem toegevoegd aan water en werd van de olie die boven op het water bleef drijven parfum gemaakt, om vervolgens het gearomatiseerde water te gebruiken in de keuken.

Het nu volgende recept is voor ongeveer zes cakejes. De voorbereiding kost je circa 20 minuten en de oventijd bedraagt zo’n 60 minuten.

Om de cakejes te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 4 middelgrote eieren

 • 1 limoen

 • 15 gr amandelen

 • 15 gr pistachenoten

 • 1 el gekonfijte citroenrasp

 • 125 gr suiker

 • 200 gr bloem

 • 1 el oranjebloesemwater (AH of toko)

 • Eventueel boter om de cakevormpjes in te vetten

Zo maak je de cakejes:

 1. Splits voorzichtig de eieren.

 2. Boen de limoen schoon en rasp de schil.

 3. Hak de amandelen en pistachenoten grof en meng met het gekonfijte citroenrasp.

 4. Verhit de oven voor op 150 °C.

 5. Klop het eiwit stijf in de keukenmachine of met een mixer.

 6. Klop het eigeel los en spatel ze één voor één voorzichtig door het eiwit.

 7. Voeg vervolgens ook de suiker en daarna de bloem toe aan het eiwit en spatel alles voorzichtig door elkaar, het is namelijk belangrijk dat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft.

 8. Meng uiteindelijk het limoenrasp en het oranjebloesemwater door het mengsel.

 9. Giet het beslag in de (beboterde) bakvormpjes.

 10. Strooi het mengsel van de noten over de bovenzijde van de cakejes.

 11. Zet vervolgens de cakejes in het midden van de oven voor circa 60 minuten.

 12. Test uiteindelijk of de baksels gaar zijn door er een satéprikker, of meer duurzaam een breinaald, in te prikken en te testen of het er droog uit komt. Als dit zo is, zijn je cakejes klaar.

Bon appétit/buon appetito!

120 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page