top of page
Zoeken
 • Marloes Luijten-Pape

Een recept voor Romeinse eitjes


Inleiding

Na de goed ontvangen eerste bijdrage van mijn hand en alle positieve en aanmoedigende reacties (iedereen bedankt daarvoor!) is het vandaag tijd om mijn eerste recept te delen. We beginnen vandaag eenvoudig, want het hoeft niet ingewikkeld te zijn, om lekker te smaken! Ik plaats deze bijdrage bewust voor het weekend, zodat je als je dat leuk vindt, je dit weekend iets lekkers kunt maken. Het is echt niet lastig, je moet alleen de avond voor dat je aan de slag gaat, wel even wat voorbereiden. Mocht je dit recept nu ook maken, dan zou ik het heel erg leuk vinden als je dit met ons zou willen delen via de contactpagina van onze website.

Pinea-eieren

Romeinse eitjes worden ook wel Pinea-eieren[1] genoemd, vernoemd naar één van de hoofdingrediënten: pijnboompitten. Pinus Pinea is namelijk de Latijnse naam voor de pijnboom. Het recept bestaat voor de rest uit nog zeven ingrediënten, die gelukkig redelijk gemakkelijk te verkrijgen zijn. Alleen voor de lavas zal je mogelijk wat meer je best moeten doen; ik heb het gevonden in een natuurvoedingswinkel. Als je nu denkt, “lavas, wat is dat?”: je vindt het in het kruidenschap en het bestaat uit groene gedroogde blaadjes. Deze plant is ook wel bekend onder de naam maggiplant en heeft een selderijachtige smaak. Het meest vreemde ingrediënt van dit recept is de garum (een Romeinse saus, gemaakt van gefermenteerde vis). Om deze saus te verkrijgen lieten de Romeinen kleine vissen en diens ingewanden met wat zout gewoon lekker een paar maandjes in de zon staan, zodat het geheel ging rotten en zij hier later de saus van in allerlei gerechten konden gebruiken. Voor dit recept laten we de originele versie van de saus even aan die gekke Romeinen over, want ik wil niet verantwoordelijk zijn voor eventuele buikloop. Wij houden het lekker veilig en gaan voor een flesje vissaus uit de supermarkt of toko.

Het recept

Om Romeinse eitjes te kunnen maken heb je het volgende nodig:

 • 10 eieren

 • 100 gram pijnboompitten

 • Klein glas droge witte wijn

 • Klein scheutje vissaus

 • 1 eetlepel witte wijnazijn

 • 1 eetlepel honing

 • Lavas (fijngehakt)

 • Versgemalen peper

Het maken van de eitjes gaat als volgt:

 1. Strooi de pijnboompitten in een schaaltje en giet hier de droge witte wijn bij. Laat dit vervolgens een nachtje weken;

 2. De volgende dag zeef je de pijnboompitjes en vang je de rest van het vocht op;

 3. Voeg vervolgens de wijnazijn, vissaus, honing, lavas en de peper toe aan de pijnboompitten en pureer dit met een staafmixer of vijzel tot een stevig mengsel. Is het wat te droog? Dan kan je wat van de wijn toevoegen;

 4. Kook vervolgens de eieren vijf minuten en laat ze schrikken onder koud water;

 5. Nu kun je de eieren pellen en ze doormidden snijden;

 6. Plaats vervolgens met twee theelepeltjes een klein bolletje van het mengsel op elk van de eieren.

Je eitjes zijn klaar! Lekker als snackje ’s avonds op de bank of misschien als voorgerecht bij het eten? Ik ben in ieder geval benieuwd wat je van de smaak vindt. De smaken verschillen wel echt van wat wij nu doorgaans eten, maar ik moet zeggen dat ik het erg lekker vond en vooral heel leuk om te maken. Ik hoop jij ook!

Caesar zou zeggen: “Dat is weer eens wat anders dan een salade, laat het je smaken!”

[1] Dit recept kwam ik ooit in Nijmegen tegen en werd aangeboden door RomeinenNu en eet!verleden.

105 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page