top of page
Zoeken
  • Harry Pape-Luijten

De Toekomst onder de hamer


Eén van de mooiste industriële erfgoedcomplexen van ons land gaat na een geslaagde verbouwing, maar een faillissement van de eigenaar, onder de hamer op de veiling: strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda, Oost-Groningen.

Ik heb heel wat uren van mijn jeugd met mijn beste vriend doorgebracht in de toen nog ruïne van dit pand uit 1908. Het is met zorg verbouwd, maar van een geslaagde herbestemming is (nog) geen sprake.

Hoe nu verder? Hopelijk komen een nieuwe eigenaar en de gemeente er alsnog uit en krijgt dit prachtige gebouw met haar rijke en verrassende historie – wist u bijvoorbeeld dat er een eerdere zusterfabriek in nagenoeg spiegelbeeld naast stond, welke vanwege uit de hand gelopen asbestanering is gesloopt? – de aandacht en liefde die ze verdient.

Voor een stukje geschiedenis over het complex en de restauratie, zie de bijdrage van Harry in 'Voorbij gevlogen. Veranderingen in het Nederlandse landschap', een jubileumuitgave van uitgeverij Matrijs (2011).

12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page