top of page
Zoeken
  • Harry Pape-Luijten

Community archaeology op de Reuvensdagen 2015


De Reuvensdagen zijn sinds jaar en dag een ontmoetingsplaats voor archeologisch Nederland, met lezingen, workshops en de welverdiende (netwerk)borrel aan het einde. Op de aankomende 45e editie van de Reuvensdagen bundelen Rubicon Erfgoed en de Stichting Archeologie en Publiek (SAP) hun krachten en enthousiasme!

Voor meer informatie zie de site van de Reuvensdagen!

---

Wanneer mag het publiek meegraven?

[Ronde tafeldiscussie, Reuvensdagen 2015]

Organisatoren: Harry Pape (Rubicon Erfgoed) en Tijn Pieren (SAP)

De sessieleiders geven een korte inleiding op het thema community archaeology; Harry Pape over het theoretische kader (kernbegrippen: ownership, macht, ‘academisch kolonialisme’, historische sensatie) en Tijn Pieren over een nieuwe praktische invulling van publieksparticipatie binnen het Initiatief Domplein/DOMunder, waarbij de nieuwsgierigheid van de bezoeker het vertrekpunt is.

Vervolgens treden ze met de deelnemers in discussie, zowel op basis van enkele prikkelende stellingen als ook de meningen en denkbeelden die al in de zaal aanwezig waren – of zijn aangewakkerd naar aanleiding van de inleidende lezingen. De rollen van ‘de archeoloog’ (of erfgoedprofessional) en van ‘het publiek’ worden ter discussie gesteld. Mag het publiek mee graven met de archeologen? Zo nee, waar is men bang voor? Wat is de plicht van archeologen ten opzichte van de lokale samenleving waar onderzoek wordt gedaan? Van wie is ‘het erfgoed’ eigenlijk? Deze vragen en nog veel meer passeren de revue in deze dynamische sessie.

Met een bijdrage van: Krijn Boom (Universiteit Leiden): Community archaeology in Oss.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page