top of page
Zoeken
  • Harry Pape-Luijten

Grasduinen naar Grondstoffen


Een nieuw evenement

Afgelopen zaterdag 11 juli organiseerden de AWA (Archeologische Werkgroep Apeldoorn), IVN (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid), SVA (Stichting Veteraan Autobussen) en SAGA (Sectie Archeologie Gemeente Apeldoorn) in en rond het Orderbos bij Apeldoorn een bijzonder evenement: Grasduinen naar Grondstoffen.

In het verleden benutten de mensen hun directe omgeving zoveel als mogelijk. IJzererts, hout, wol, leem waren de grondstoffen waarmee stoffen en voorwerpen voor alledaags gebruik werden gemaakt: werktuigen, woningen, kleding en aardewerk zijn daar enkele voorbeelden van. Op basis van de locaties waar deze grondstoffen te vinden zijn rond Apeldoorn is Grasduinen naar Grondstoffen opgezet: een wandeling van circa 5 km van het Orderbos naar het Haps, onder begeleiding van de leden van AWN, IVN en SAGA die de deelnemers een gezamenlijk verhaal vertellen over het ontstaan en (pre)historisch gebruik van dit deel van de Veluwe.

Van ijzer en wilde zwijnen

Van een omvangrijke hoop prehistorische ijzerslakken dat als archeologisch monument is aangemerkt, langs enorme kuilen waar het leem voor aardewerk- en baksteenproductie uit is gegraven tot aan de grijs uitgeslagen boomstronken waar wilde zwijnen zichzelf tegenaan schurken (zogenaamde ‘zoelplekken’): de bossen rond Apeldoorn bieden een wondere verborgen wereld voor hen die weten waar ze moeten kijken. Grasduinen voor Grondstoffen biedt deze inkijk!

Na de wandeling komen de wandelaars aan in het Haps, een prehistorisch dorp dat in de bossen verscholen ligt en waar al sinds eind jaren ’70 educatieve programma’s gehouden worden. Hier kunnen o.a. schoolklassen en verenigingen terug naar de IJzertijd en een tijdje verblijven en meedraaien in het leven rond 500 voor Chr. Tijdens Grasduinen naar Grondstoffen is het Haps de plaats voor zelf meegebrachte lunch (maar met verzorgde thee uit de grote ketel) én voor het werken met de grondstoffen die men tijdens de wandeling is tegengekomen.

Handen uit de mouwen

Tijdens een viertal workshops (met keuze uit twee per persoon) verspreid over het dorp kan er wol worden gesponnen, metaal worden gesmeden, hout worden bewerkt en aardewerk uit leem worden gemaakt. Wat je hiervan leert is dat de prehistorische mens een hoop werk moest verzetten, maar met de grondstoffen uit haar en zijn omgeving ook nagenoeg volledig zelfvoorzienend was. Tip als u gaat smeden: hard slaan met die hamer, “het is uw moeder niet”…

Na afloop van de workshops staat er een historische bus van het SVA klaar om de deelnemers van het evenement terug te brengen naar het startpunt. Een mooie overgang vanuit de prehistorie, middels de laatste decennia van de vorige eeuw, terug naar de dag van nu. Grasduinen naar Grondstoffen is een uitermate geslaagd evenement, dat voor jong en oud wat bied op het terrein van natuur- en erfgoedbeleving. Rubicon Erfgoed kan de volgende editie op 15 augustus dan ook alleen maar aanraden!

Om je op te geven voor de volgende Grasduinen naar Grondstoffen:

- gemaaktinapeldoorn@gmail.com

Meer weten?

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page